Friday, January 31, 2014

KASIH

Shalom!

Apa yang saudara faham tentang "kasih" secara manusiawi atau sorgawi???
Firman Allah mengatakan, diantara IMAN, HARAPAN dan KASIH, yang paling terutama dalam ketiga2 ini adalah KASIH. Maksudnya, kita sebagai umat yg percaya harus mempunyai dan mempraktiskan KASIH di dalam diri kita, di mana pun kita berada dan dengan siapa pun kita "dealing" setiap hari. 

Bagaimana kita menyatakan KASIH kepada orang lain??
  • Bersedia mengampuni orang lain walau sekecil zarah dan sebesar lautan dosa dia terhadap kita, sebab, jika kita tidak mengampuni orang yg bersalah terhadap kita, bagaimana TUHAN hendak mengampuni kita.
  • Memberi dengan KASIH. Maksudnya, tidak mengharapkan apa2 balasan serta IKHLAS dalam memberi tidak kisah dari segi apapun, cthnya, RM1.00, tenaga, idea, nasihat dll. (ada sstgh org inginkn balasan jika menolong org) ANAK TUHAN tidak harus begitu ya...
  • Ikhlas bila berkawan dgn seseorang, melakukn sesuatu (baik) bg seseorang, memberi tunjuk ajar kpd ssorg, memberi pertolongan kpd ssorg...JANGAN UNGKIT segala pertolongan yg pernah dihulurkan kpd org lain d masa hadapan. 
  • Tidak mengumpat, tidak membenci sesama,tidak mengasari sesiapa, tidak mengugut, tidak membunuh, dan seharusnya hidup RUKUN dengan sesama. 
Kadang2 bagi kita amat sukar melakukn semua ini kerna kita hanya manusia biasa, punya perasaan, kadang2 tersinggung dek kawan2 atau sakit hati dgn perbuatan org lain. Tetapi, TUHAN menginginkn kita menyatakn "kasih" itu kepada org lain agar org yg tidak mengenal DIA bisa mengerti bagaimana sikap TUHAN yg sebenarnya. GOD IS LOVE! ALLAH adalah KASIH!  

P/s: Kehidupan harian kita adalah satu kesaksian yg hidup,jadi, WASPADA!

Ca0 lok, am sleepy! Good night fellas. Tuhan memberkati anda! 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.