Wednesday, October 24, 2012



Hai semua... :) apa khabar pg nie?  Jom layan video nie dulu....

video

Seperti yang kita tahu, hidup ini bagai kopi dgn cawan...  Kadang2 kita hanya nak yang terbaik dalam hidup kita tanpa menghayati @ menyelami apa yg penting dlm hidup kta sbg cth, pengalaman yg kita alami sepanjang kita melalui perjalanan menuju kejayaan itu.. Sebenarnya apa yg kta nak tu adlh kopi ttp kta sibuk dgn mencapai cawan yg cantik & mahal utk nampak cantik & sempurna di depan teman2, @ sanak-saudara kta. Benarkan???

Erm... kejayaan setiap x dicapai dgn cara yg sama... ada yg berjaya dgn berterusan dr kecik,smoothly. Ini kerana sememangnya Tuhan dh tetapkn dia begitu... Ada jg diantara kta yg berjaya dgn m'hadapi kegagalan terlebih dahulu, sy pun spt ini. :) Jangan pernah mengalah, putus asa dan menyalahkn org lain @ keadaan & yg lbh ptg jgn pernah salahkn Tuhan atas apa yg berlaku dlm hidup anda... Belajar tuk trima segala keadaan hidup kita walau sepahit mana pun ia.. Kerana, semua yg berlaku ada hikmahnya. Bg yg Muslim, terima qada & qadar & bg yg Kristian pula, Tuhan punya rencana disebalik apa yg berlaku.

Banyak tragedi yg berlaku dlm hidup sy, ttp sy selalu berpegang teguh pada iman sy terhadap Tuhan Yesus. Tak pernah menyalahkan Tuhan dgn apa yg berlaku kerna sy percaya, "if you lost a lots, that myb God is preparing smtg BIG for u" inilah kata2 lecturer sy... Jgn pernah salahkn Tuhan atas apa yg berlaku dlm hidup anda ya? Tuhan maha pengasih, penyayang dan maha mengetahui... Apa yg berlaku tu sbnrnya cara DIA utk menguji kta sama ada kita tabah ke tidak. Tapi ingat bahwa, org yg diuji adlh org yg kuat imannya. 


P/S:  Berdoa senantiasa... :)







Saturday, October 20, 2012


Lagu fav. for this month: Judika Aku Yang Tersakiti 

Browse: /  /  / 
Pernahkah kau merasa jarak antara kita
Kini semakin terasa setelah kau kenal dia
Aku tiada percaya teganya kau putuskan
Indahnya cinta kita yang tak ingin ku akhiri
Kau pergi tinggalkanku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

Memang takkan mudah bagiku tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia
(walau tak bersama dia)

Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

Saturday, October 13, 2012


Hai... jumpa lg... :) skrg nak share ttg Kampung Budaya Kuching Sarawak(SCV)... nak tau apa yg ade d sana? Jom tgk bbrpa gamba nie...


Nie dekat "Entrance" SCV... :) 3 thn di Kuching, tp bru g sini.. kurang excited coz i pernah g sini dulu,long2 time ago..hehe


          Cantik tak?? :) ade lg...



Nie dekat rumah Penan...


Yang nie plak dekat rmh Iban... :) Tu semua instruments dorang...Pernah tengok x??

Ok setakat aje dulu....
Kalau korang nak tau lebih lg, lain kali g melawat SCV trus la..  Dpt tgk setiap budaya, costume dan rumah2 org di Sarawak di satu tempat jak.. :) Enjoy! see ya...




Wednesday, September 26, 2012

Its Hot!!!


Ya rabbi! panasnya cuaca hr nie....dah la cls ku jam 2 ptg...jalan kaki panas2 nie?? SABAR jak lah.. cuaca panas baik tuk jemur pakaian, utk org yg bekerja di luar tapi utk student yg pejalan kaki?? panas kan?? sabar2... kejayaan tu yg harus dikejar..hehehe peace!!! see ya.... :)

Tuesday, September 25, 2012

Tuhan tolong jaga ibubapaku~

AYAH….IBU,
Pengorbanan kalian bak titisan air hujan 
Kasih sayang kalian sedalam lautan biru 
Doa kalian umpama cahaya bulan purnama 
Harapan kalian setinggi sang rembulan 

Ayah..ibu, 
Demi kalian aku rela 
Rela berusaha dan bertekad untuk berjaya 
Ingin membalas segala budi baik kalian 
Dan ingin bergelar srikandi yang cemerlang 
Walau setinggi rembulan 
Anakmu ini tidak akan gentar 

Ayah…ibu, 
Sesungguhnya kalianlah puncak inspirasiku 
Kalian kompas hidupku 
Demi satu arah dan sebuah destinasi 
Untuk mengejar suatu kejayaan yang pasti 

Ayah...ibu, 
Tiada seungkap kata manis dari anakmu 
Tiada sebaris bicara mulia buat kalian 
Terima kasih atas segalanya 
Doa, kasih sayang dan pengorbanan kalian 
Akan ku renang hinga hujung nyawa... 



Guys...aku masih mempunyai kedua ibubapaku. Aku sangat2 bersyukur kerna masih ada mereka di dunia ini...Terima Kasih TUHAN.. Aku sangat bersimpati terhadap sahabat2ku yg sudah tidak punya ibu mahupun bapa lg.. Tak mengapa ya wahai sahabatku, TUHAN sentiasa bersama kalian... 
       
   Sbg perkongsian dgn pembaca sekalian, kedua ibubapa ku tdk sehat spt org lain ttp mereka berusaha hidup spt org lain jg, ingin bekerja menanam padi atau mencari wang walhal mereka sudah tdk semampu org lain, ini kerna disebabkn semangat yg mereka ada itu yg membuat mereka mampu..Aku teramat2 sedih kerna masih x dpt jg mereka kerna masih belajar lg(mereka di kpg)..Doa dan harapan agar umur mereka panjang sehingga aku berjaya dlm hidup..


 Jadi, di sini aku ingin berpesan bahwa selagi kita punya ibu dan bapa bersama kita skrg, hargailah mereka...Kerna seandainya tidak, nnt terlambat utk menyesali nya.... Minta maaf seandainya kwn2 tlh melukakan hati mereka..Sebaliknya, bahagiakan mereka dgn perbuatan yg taat, patuh dan menyenangkan. Ini adalh perkara wajib bg anda dan sy..see ya! :)

Monday, September 24, 2012

Salam Perkenalan~

Hai saudara-saudari sekalian... salam perkenalan! *_* sy Monica(eqqa), berbangsa Kenyah dari Belaga. Kampung sy berada jauh dari bandar(di hutan) tetapi aman damai dengan adanya air yang  jernih dan bersih serta ada sebuah gunung yg cantik di belakang kampung. Cantik! Cuba lihat nie...


                               Nie la kampung sy~Uma Bakah Sang Anau Belaga.

So...inilah profil ringkas ttg sy.. see u guys! GB!