Friday, January 31, 2014

KASIH

Shalom!

Apa yang saudara faham tentang "kasih" secara manusiawi atau sorgawi???
Firman Allah mengatakan, diantara IMAN, HARAPAN dan KASIH, yang paling terutama dalam ketiga2 ini adalah KASIH. Maksudnya, kita sebagai umat yg percaya harus mempunyai dan mempraktiskan KASIH di dalam diri kita, di mana pun kita berada dan dengan siapa pun kita "dealing" setiap hari. 

Bagaimana kita menyatakan KASIH kepada orang lain??
  • Bersedia mengampuni orang lain walau sekecil zarah dan sebesar lautan dosa dia terhadap kita, sebab, jika kita tidak mengampuni orang yg bersalah terhadap kita, bagaimana TUHAN hendak mengampuni kita.
  • Memberi dengan KASIH. Maksudnya, tidak mengharapkan apa2 balasan serta IKHLAS dalam memberi tidak kisah dari segi apapun, cthnya, RM1.00, tenaga, idea, nasihat dll. (ada sstgh org inginkn balasan jika menolong org) ANAK TUHAN tidak harus begitu ya...
  • Ikhlas bila berkawan dgn seseorang, melakukn sesuatu (baik) bg seseorang, memberi tunjuk ajar kpd ssorg, memberi pertolongan kpd ssorg...JANGAN UNGKIT segala pertolongan yg pernah dihulurkan kpd org lain d masa hadapan. 
  • Tidak mengumpat, tidak membenci sesama,tidak mengasari sesiapa, tidak mengugut, tidak membunuh, dan seharusnya hidup RUKUN dengan sesama. 
Kadang2 bagi kita amat sukar melakukn semua ini kerna kita hanya manusia biasa, punya perasaan, kadang2 tersinggung dek kawan2 atau sakit hati dgn perbuatan org lain. Tetapi, TUHAN menginginkn kita menyatakn "kasih" itu kepada org lain agar org yg tidak mengenal DIA bisa mengerti bagaimana sikap TUHAN yg sebenarnya. GOD IS LOVE! ALLAH adalah KASIH!  

P/s: Kehidupan harian kita adalah satu kesaksian yg hidup,jadi, WASPADA!

Ca0 lok, am sleepy! Good night fellas. Tuhan memberkati anda! 

Thursday, January 30, 2014

KAMI PERLU KAU TUHAN

Ke manakah kami mencari 
Kasih sejati 
Ke manakah kami berseru 
Saat badai datang menderu 
Yang kami tahu hanya Kau yang mampu 
Pulihkan s'gala sesuatu 
(2x) 

Reff: 
Kami perlukan keajaibanMu 
Kami perlukan sentuhan tanganMu 
Kami tak boleh berjalan sendiri 
Kami perlu Kau Tuhan. 
BAPA YANG KEKAL

Kasih yang sempurna
Telah kut'rima dariMu 
Bukan kar'na kebaikanku 
Hanya oleh kasih karuniaMu 
Kau pulihkan aku, layakkanku 
Tuk dapat memanggilMu, Bapa 

Reff: 
Kau b'ri yang kupinta 
Saat kumencari kumendapatkan 
Kuketuk pintuMu dan Kau bukakan 
S'bab Kau Bapaku, Bapa yang kekal 

Tak kan Kau biarkan 
Aku melangkah hanya sendirian 
Kau selalu ada bagiku 
S'bab Kau bapaku 
Bapa yang kekal. 



Semalam kawan minta lirik nie, syukur... selamat menyanyi miss G! hehe Tuhan memebrkatimu...

Tuesday, October 15, 2013

"Cinta tak semestinya bersatu..."




Hai!!! *_*
Ini yg aku tau tentang cinta. Skrg sudah terbukti bahawa cinta tdk semestinya bersatu. Si dia sudah berpunya, sudah ada baby pun! Aku kecewa? Tdk ada perasan itu kerna aku sudah lama belajar utk menerima kenyataan. Sudah 8 tahun berlalu, jadi aku okay. Masalahnya, aku belum dapat menerima mana2 lelaki seperti aku menerima dan mencintai dia dulu. Kenapa aku ego sangat? Tidak adil utk org yg menyayangi aku. Tapi kan cinta tak bole dipaksa... ke aku yg 'keras' hati? hehe..
  
  Bukan aku takut terima cinta seseorang itu, bukan aku tidak percaya kepada orang, sebab belum kenal lagi kan TETAPI aku takut aku tdk dapat percaya pada diri sendiri yang bisa mencintai orang itu suatu masa nanti. Trauma!
Nak mencari orang yang seiman(segereja) susah! So, aku serahkan pada TUHAN tentang pasangan hidup nie. X perlu bercinta x apa..ahax! boleh ke nie..

Syukur...aku tak jatuh cinta buat masa nie. Ada 2 semester lagi, Tuhan beri kekuatan, kemampuan dan kesabaran utk aku menghadapi semua ini. Biar aku jatuh cinta after habis belajar.. :) DIA punya rencana buatku, HIS time is better than mine. GOD knows better than us when is the right time for YOU n ME to meet our mr.right.. :) 

Yeah! SO, jangan risau tentang tu... Enjoy masa bujang dan lapang anda..ops! Single is simple and free.. 

Wednesday, October 24, 2012



Hai semua... :) apa khabar pg nie?  Jom layan video nie dulu....

video

Seperti yang kita tahu, hidup ini bagai kopi dgn cawan...  Kadang2 kita hanya nak yang terbaik dalam hidup kita tanpa menghayati @ menyelami apa yg penting dlm hidup kta sbg cth, pengalaman yg kita alami sepanjang kita melalui perjalanan menuju kejayaan itu.. Sebenarnya apa yg kta nak tu adlh kopi ttp kta sibuk dgn mencapai cawan yg cantik & mahal utk nampak cantik & sempurna di depan teman2, @ sanak-saudara kta. Benarkan???

Erm... kejayaan setiap x dicapai dgn cara yg sama... ada yg berjaya dgn berterusan dr kecik,smoothly. Ini kerana sememangnya Tuhan dh tetapkn dia begitu... Ada jg diantara kta yg berjaya dgn m'hadapi kegagalan terlebih dahulu, sy pun spt ini. :) Jangan pernah mengalah, putus asa dan menyalahkn org lain @ keadaan & yg lbh ptg jgn pernah salahkn Tuhan atas apa yg berlaku dlm hidup anda... Belajar tuk trima segala keadaan hidup kita walau sepahit mana pun ia.. Kerana, semua yg berlaku ada hikmahnya. Bg yg Muslim, terima qada & qadar & bg yg Kristian pula, Tuhan punya rencana disebalik apa yg berlaku.

Banyak tragedi yg berlaku dlm hidup sy, ttp sy selalu berpegang teguh pada iman sy terhadap Tuhan Yesus. Tak pernah menyalahkan Tuhan dgn apa yg berlaku kerna sy percaya, "if you lost a lots, that myb God is preparing smtg BIG for u" inilah kata2 lecturer sy... Jgn pernah salahkn Tuhan atas apa yg berlaku dlm hidup anda ya? Tuhan maha pengasih, penyayang dan maha mengetahui... Apa yg berlaku tu sbnrnya cara DIA utk menguji kta sama ada kita tabah ke tidak. Tapi ingat bahwa, org yg diuji adlh org yg kuat imannya. 


P/S:  Berdoa senantiasa... :)







Saturday, October 20, 2012


Lagu fav. for this month: Judika Aku Yang Tersakiti 

Browse: /  /  / 
Pernahkah kau merasa jarak antara kita
Kini semakin terasa setelah kau kenal dia
Aku tiada percaya teganya kau putuskan
Indahnya cinta kita yang tak ingin ku akhiri
Kau pergi tinggalkanku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

Memang takkan mudah bagiku tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia
(walau tak bersama dia)

Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

Saturday, October 13, 2012


Hai... jumpa lg... :) skrg nak share ttg Kampung Budaya Kuching Sarawak(SCV)... nak tau apa yg ade d sana? Jom tgk bbrpa gamba nie...


Nie dekat "Entrance" SCV... :) 3 thn di Kuching, tp bru g sini.. kurang excited coz i pernah g sini dulu,long2 time ago..hehe


          Cantik tak?? :) ade lg...



Nie dekat rumah Penan...


Yang nie plak dekat rmh Iban... :) Tu semua instruments dorang...Pernah tengok x??

Ok setakat aje dulu....
Kalau korang nak tau lebih lg, lain kali g melawat SCV trus la..  Dpt tgk setiap budaya, costume dan rumah2 org di Sarawak di satu tempat jak.. :) Enjoy! see ya...